31
dec
2015

2016

Cikk

Új Évet kezdünk itt a honlapunkon is számos jó kívánsággal a minket meglátogatóknak.

A néphagyomány szerint az apró magvak év eleji fogyasztása szerencsét, pénzt és jó egészséget hozhat. Ilyenkor a lencse, mák, és talán a szőlőmag mikro-őrlemény fogyasztása fokozottan javasolható. Egészségünk szempontjából megújulást hozhat az eddigi irodalmi adatok és számos személyes tapasztalat alapján a szőlő és finomra őrölt magja.

A szőlőt (Vitis vinifera) évezredek óta nagy becsben tartják, nem csak táplálkozási, de gyógyászati szempontból is. Az egyiptomiak már 6000 évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztották, és számos görög filozófus is magasztalta erejét – persze utóbbiak főleg bor formájában preferálták. Az Európában élő népi gyógyászok a szőlőből készült kenőccsel kezelték a bőr- és szemproblémákat, a szőlő levelével állították el a vérzést, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása miatt is előszeretettel használták, sőt még aranyér kezelésénél is nagy hasznát vették. Éretlen szőlővel enyhíteni tudtak a torokfájáson, szárított formában pedig székrekedés esetén használták. A szőlő mára a természetes gyógyászat egyik legfontosabb alapanyagává vált, s többek között olyan komolyabb betegségeket kezelnek vele, mint a rák, a kolera, a himlő vagy a máj és a vese elégtelenségei.

Őseink nagy valószínűséggel már tapasztalati úton tudták a titkokat és még télire is tettek el fellógatva szőlőfürtöket.

De mitől is ilyen hatékony a szőlő? Elsősorban a benne található, a világ egyik legerősebb antioxidánsának tartott OPC-nek (oligomerikus proanthocianidin) köszönhetően. A klinikai vizsgálatok és a fogyasztói tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szőlőmag kivonata hatékonynak bizonyul szinte minden területen, az érrendszeri problémáktól a rákon át a bőr öregedésének lassításáig.

Tehát a házi természetgyógyászatban úgy tartották, hogy a szőlő növény minden része gyógynövénynek tekinthető és ma is számos gyógy-készítmény és kozmetikum alapanyaga, amit a patikában ajánlanak.

A szőlőmag mikro-őrlemény és szőlőmagolaj rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a vérben fellelhető antioxidánsok mennyiségét. Az antioxidánsok legfőbb tulajdonsága, hogy hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő szabadgyököket, vagyis azokat a molekulákat, melyek roncsolják sejtjeinket, és szerepet játszanak az öregedési folyamatokban, emellett számos megbetegedés kialakulásáért valamint a kísérő tünetek súlyosbodásáért is felelősek.

Egyre több hasonló megállapítást olvashatunk az interneten magyar és külföldi szerzőktől. Továbbra is gyűjtjük a személyes tapasztalatokat, melyekről időnként beszámolunk itt a honlapunkon, melyeket ezúton is köszönünk.

Kívánunk jó egészséget és hosszantartó boldog, vidám életet az elkövetkezendő évekre!

Sárkány Péter és társai

 

 

Rólam

Sárkány Péter Sárkány Péter vagyok. Okleveles kertészmérnök, borász (oenologue), élelmiszerminősítő szakmérnök, nemzetközi okleveles borbíráló, tanácsadó. A MÉTE Borászati Szakosztály elnöke, szakértője, valamint miniszteri delegált a Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szervezet (O.I.V.) Bor és Egészség Munkabizottságába. Az EU civil fogyasztóvédelmi szervezet (BEUC) borászati szakértője vagyok. Több mint 10 éve kutatom a szőlőmag rendkívűl hasznos élettani hatását, melyet szeretnék minél szélesebb körben megismertetni mindenkivel.


Archívum