prescription information

Az Egészségkalauz oldalán nemrég megjelent cikk szerint ez nagy előrelépést jelent a rákkutatás területén.

Elpusztítja a rákos sejteket a szőlőmag-kivonat? Csak az Egyesült Államok területén évente mintegy 12 000, míg világszerte több mint félmillió ember hal meg fej-nyaki területet érintő daganatos megbetegedésben. Úgy tűnik, egy lépéssel közelebb kerülünk a megoldáshoz?

Egy új, a Carcinogenesis című tudományos szaklapban múlt héten publikált tanulmány megállapította, hogy a szőlő magjából készült kivonat (GSE) képes elpusztítani a feji és a nyaki területen elburjánzott rákos laphámsejteket, úgy, hogy eközben az egészséges sejtek egyáltalán nem károsodnak.

„Ez meglehetősen nagy előrelépés a rákkutatásban. A rákos sejtek nagyon gyorsan növekednek és fejlődnek, ám mikor olyan környezetbe kerülnek, amely nem kedvező a számukra, ahol nem képesek a további növekedésre, akkor könnyel elhalnak” – magyarázta Dr. Rajesh Agarwal, a denveri Coloradói Egyetem Rákkutató Központjának tudományos munkatársa és a Skaggs Gyógyszerészeti Centrum professzora.

A szőlőmag-kivonat éppen ilyen feltételeket teremt a rákos sejtek számára, amelyben nem képesek a növekedésre. A tanulmány eredményei szerint a szőlőmagból készült kivonat miközben károsítja a rákos sejtek DNS-ét, egyben meg is gátolja a sejtek gyógyulásának lehetőségét. Ráadásul az egereken végzett kísérletek során semmiféle toxicitást nem lehetett kimutatni (az egészséges sejtekre, szövetekre), hangsúlyozta a kutatás jelentőségét Dr. Agarwal.

A rákos sejtek akkor támadhatók a leghatékonyabban, ha kiiktatják a védekező mechanizmusukat, így ugyanis nem lesznek képesek a regenerálódásra.

A kutatócsoport abban bízik, hogy rövidesen elindulhatnak a GSE hatását felmérő klinikai vizsgálatok, és ennek eredményeképpen megszülethet egy hatékony kiegészítő, ún. másodvonalbeli terápia a fej-nyaki laphámsejtes daganatok kezelésére.

 

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu

 

Rólam

Sárkány Péter Sárkány Péter vagyok. Okleveles kertészmérnök, borász (oenologue), élelmiszerminősítő szakmérnök, nemzetközi okleveles borbíráló, tanácsadó. A MÉTE Borászati Szakosztály elnöke, szakértője, valamint miniszteri delegált a Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szervezet (O.I.V.) Bor és Egészség Munkabizottságába. Az EU civil fogyasztóvédelmi szervezet (BEUC) borászati szakértője vagyok. Több mint 10 éve kutatom a szőlőmag rendkívűl hasznos élettani hatását, melyet szeretnék minél szélesebb körben megismertetni mindenkivel.


Archívum