prescription information

VINISEERA® Magyar Szőlőmag Mikro-őrlemény étrend-kiegészítő

Megfigyelhetjük, hogy a szőlőfürtök és a bogyókban lévő magok szív formájúak! Elődeink ezért is  feltételezték, hogy a szőlő segít a szív- és érrendszeri, egyéb daganatos betegségek leküzdésében. A 2009- ben az amerikai rákkutatás szaklapjában megjelent tudományos cikkben, a szőlőmagban talált sajátos  anyagokról klinikailag kimutatták, hogy a leukémiás sejtek 76%-át 24 órán belül elpusztították.  Azonban a  kutatók és az orvosok szerint a rákellenes gyógyszer kifejlesztéséig még hosszú az út! Számos kutatás említi a  mell-, prosztata-, bőr-, és emésztőrendszeri daganatos betegségeknél tapasztalt jótékony hatást. 2003-ban  az első magyar kisüzemi hidegen sajtolt szőlőmag-étolaj kinyerése után megkezdtük a szőlőmag liszt előállítására irányuló kísérleteket (KÉKI: 2001. Széchenyi-pályázat; Sárkány Péter).

Ha a magot szétrágjuk, vagy lenyeljük, akkor alig hasznosul. A malmi őrléssel (50-150 mikron) sem sikerült az aktív anyagokat teljesen felszabadítani, ezért egy igen drága légtechnikai szabadalmi eljárással előállítottuk a mikro-őrleményű szőlőmag finom port (lisztet), melynek átlagmérete 10 mikron, tehát nem recseg a fogak között, mint más utánzatok és import termékek!

A különleges szuperőrlő berendezéssel a nagyon kemény szőlőmag rendkívüli finomságú hidegőrlésű őrleménye, szennyeződésektől mentes kiváló étrend-kiegészítő. A találmány szerinti púder finomságú szőlőmag-őrleményben lévő aktív polifenol vegyületek hőállóak, sütésnél sem károsodnak. A mikro-őrlésieljárásnak köszönhetően egy mag összes felülete, kiterítve közel 0,5 m² lenne, ezért is oldható (vízzel pépesíthető) és jobban hasznosul, mint a kapszulázott, vagy egyéb úton készített termékek.

A polifenolok táplálkozásunkban a ma legtöbbet emlegetett természetben előforduló; hatásos antioxidánsok; szőlőben, szőlőmagban, gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben, ehető-magvakban, gyógy-gombákban, teákban, stb. találhatók.

AZ EDDIG ISMERT SZAKIRODALMI ADATOK SZERINT A FÖLD ÖSSZES NÖVÉNYE KÖZÜL IS A SZŐLŐMAG AZ EGYIK LEGGAZDAGABB FORRÁSA A POLIFENOLOKNAK (KATECHINEK, EPIKATECHINEK,QUERCETIN, STB.). Ezek az élettanilag fontos oligomer-proantocianidok (OPC-k) és Flavonoidok borelemzési adatok alapján a szőlőmagból és héjból csak kis mértékben oldódnak ki.

A porított szőlőmag nagyobb mennyiségben tartalmaz még rostanyagot, szénhidrátot, fehérjét, esszenciális zsírsavakat, nátrium, kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, mangán, réz, cink, bór, molibdén és egyéb nyomelemeket is. Francia kutatások alapján a szőlőmagban a polifenolok ill. az OPC-k (vitaminokkal analóg) antioxidáns hatása 18,4-szer erősebb, mint az egyébként fontos C vitaminé, és ötvenszer erősebb az E vitaminnál. Fokozott C-vitaminfogyasztásnak csak meghatározott mennyiségű polifenol bevitellel együtt van értelme, mivel az eltérő erősségű antioxidáns vegyületek szinergens hatásúak. Az összetapadt vörösvértestek az antioxidánsok hatására szétválnak és több oxigént és tápanyagot képesek szerveinkhez eljuttatni, egyben méregteleníteni. Az érvédő hatású antioxidáns polifenolok (beleértve az OPC-ket) biológiai hasznosulása nagyon jó, könnyen felszívódnak a bélrendszerben, ezért már kis mennyiségben (1-2 mg/kg testsúly/nap) is hatásosak. A polifenolok, OPC-k ez idáig ismert leghatásosabb láncreakciós szabadgyök csökkentők, semlegesítők, és ez által jelentősen segíthetnek megakadályozni az emberi sejtek és szövetek károsodását, gyulladásos, allergiás tünetek kialakulását, továbbá erősíthetik az érfalakat. Bőrünk ráncosodását (cellulitis), petyhüdtségét a kollagén és elasztin változása okozza. A nemzetközi kutatások alapján a természetes antioxidánsok előnyösek lehetnek az érelmeszesedés, szívbetegségek, egyes daganatos megbetegedések, az agy, idegrendszer károsodása ellen, illetve ezek megelőzésében. Továbbá csökkentheti a magas vérnyomást, a káros koleszterin- és vércukorszintet, valamint javíthatja a vér oxigénfelvevő képességét és védi a májsejtek membránját a méreganyagok károsító hatásaival szemben. Szervezetünk túl sok szabadgyöknek van kitéve; a belélegzett szmog, UV-sugárzás, helytelen táplálkozás, dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás és nehéz fizikai megterhelés miatt is az oxidációs stressz káros hatásait a természetes antioxidánsok jelentősen csökkenthetik. A szőlőmag mikro-őrlemény ugyan nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet, az egészséges életmódot és a mozgást, de megvédheti a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól. Táplálékaink a szervezetünket belülről, míg a kozmetikumok bőrön keresztül kívülről védenek. Mind ezek egymást erősítve hozzájárulnak a test védelméhez, esztétikájához és a jó közérzethez. Számos irodalmi adat, eddigi egyéni tapasztalat, referencia mindezt igazolni látszik. A mag fogyasztói a betegségekből gyorsabban gyógyulnak, fizikai és szellemi teljesítményük az élet minden területén növekszik, azaz van esélyük jobban és egészségesebben élni. Fiatalok, sportolók és idősebbek egyfajta doppinghatást feltételeznek. Orvosi adatok szerint a visszér elleni gyógyszerek egyik alapanyaga az érfalakat erősítő és rugalmassá tevő szőlőmag-kivonat, ami egyben segíti a zsírégetést (fogyókúra) és enyhén vízhajtó hatású. A növényi polifenolok késleltetik az öregedést; „anti-ageing” hatásúak, „a szervezet rozsda-gátlójának” is tartják, így fiatalság megőrző hatásúak lehetnek, erősíthetik az immunrendszerüket, betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Javasolt napi adagja (maximum: 150mg összes-polifenol), mindenképpen folyadékba elkeverve, lassan pépesítve, ízlés szerint, vízbe, kefirbe, joghurtba, müzlibe, pudingba, gyümölcslébe, mézbe, lekvárba stb. vagy kenyérsütésnél 3-5%-ban liszthez keverve fogyasszuk. Kozmetikai krémekbe, masszázsolajba keverve is hatásos. A 25 dekás kiszerelés kb. 2 hónapos adag, mely több évig is eltartható.

VINISEERA® Szőlőmag Mikro-őrlemény 250 g:  4 000.- (2-2,5 hónapos adag egy fő részére)

Rólam

Sárkány Péter Sárkány Péter vagyok. Okleveles kertészmérnök, borász (oenologue), élelmiszerminősítő szakmérnök, nemzetközi okleveles borbíráló, tanácsadó. A MÉTE Borászati Szakosztály elnöke, szakértője, valamint miniszteri delegált a Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szervezet (O.I.V.) Bor és Egészség Munkabizottságába. Az EU civil fogyasztóvédelmi szervezet (BEUC) borászati szakértője vagyok. Több mint 10 éve kutatom a szőlőmag rendkívűl hasznos élettani hatását, melyet szeretnék minél szélesebb körben megismertetni mindenkivel.


Archívum